2017-08-11 10:16  |  Pressmeddelande

Succé för skärgårdstrafiken i Ronneby

Mellan den 22 juni och den 6 augusti gjordes ca 3 600 resor med skärgårdsbåten M/F Spättan i Ronneby. Det innebär i snitt ca 30 personer per tur, både Ronnebybor och turister som fått möjlighet att upptäcka Ronnebys vackra å och skärgård och vi kan konstatera att Spättan bjöd Ronneby på en succésommar.

Efter en knackig start på säsongen med högvatten som satte stopp för turerna utanför Ronnebyhamn, tog resandet med skärgårdsbåten M/F Spätttan fart.

Turen har startat vid bryggan vid Resecentrum och därefter fortsatt längs ån med stopp vid Ronneby Brunn, Ronnebyhamn, Aspan, Karön och Harön. Som resenär har du kunnat åka både rundtur eller gått i land vid olika bryggstopp. Båten har gått alla dagar i veckan, tre turer om dagen måndag-torsdag och fyra turer per dag fredag-lördag, samt tre turer varje söndag.

Möjligt att upptäcka skärgården utan egen båt

Satsningen på skärgårdstrafiken har gjort det möjligt för såväl Ronnebybor som turister utan båt, att ta sig ut och upptäcka Ronnebyån och skärgården.   

-Det är glädjande att skärgårdstrafiken har tagits emot så väl. M/F Spättan har ju varit som kollektivtrafik på vatten och fyllt ett efterlängtat behov. Desstuom ser vi att 15 procent av alla som åkt har använt sig av Sommarkortet som även gäller även på Sturköpendeln, bussen och tåget fram till och med 15 augusti, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

-Det har varit roligt och trevligt att köra. Kunderna har varit nöjda och glada. Avgången klockan 13 har varit mest populär, likaså Ronneby Folkteaters guidade turer som har varit fullsatta, säger Steve Karlsson, skeppare på Affärsverken AB.

Fortsättning nästa sommar återstår att se

Blekingetrafiken och Affärsverken har nu gjort en uppföljning och översyn av eventuella förbättringar kring trafiken inför nästa sommar, då vi hoppas att skärgårdstrafiken i Ronneby kan fortsätta.

För mer information:

Pär Welander, trafikplaneringschef, tel: 0709-56 90 06