Var god acceptera Marknadsföring-cookies för att använda Google Translate.
Laddar Google Translate...
Något gick fel, testa att ladda om sidan.
Ett äldre väderskydd i trä, bredvid slingrar en bilväg.

Närtrafik

För dig som bor på landsbygden, långt från en hållplats eller saknar allmän kollektivtrafik.

Det här är Närtrafik

Närtrafik kan alla använda, du behöver inget tillstånd. Däremot ska något av följande krav vara uppfyllda: 

  • adressen du reser till/från ligger minst en kilometer, närmaste gångväg, från en hållplats
  • hållplatsen ligger närmare än en kilometer, men har färre än två avgångar i vardera riktning mellan klockan 9–17.

Så reser du

I Närtrafiken reser du mellan din bostad, eller så nära denna adress som möjligt och en målpunkt. Målpunkterna är centrala hållplatser med stort utbud av kollektivtrafik. Du kan alltså kombinera din resa med vår linjetrafik.

Du kan resa alla dagar i veckan mellan klockan 8–18.

Målpunkter

Syftet med din resa med Närtrafiken är att du använder den för första eller sista sträckan på din resa – däremellan reser du med den linjelagda kollektivtrafiken som finns vid dessa målpunkter. Du åker alltid till eller från den målpunkt som ligger närmast din bostad.

Priser

Priserna är desamma som för enkelbiljetter i buss- och tågtrafiken. Barn under 7 år reser gratis i vuxens sällskap.

Om du påbörjar din resa med Närtrafik köper du biljett i vår app eller i fordonet. Du kan betala med betalkort, Swish eller mot faktura. Tänk på att behålla ditt kvitto om du betalar ombord och ska resa vidare med linjetrafik, kvittot är din biljett för vidare resa inom de zoner du betalat för. Det är dock inte möjligt att resa vidare med linjetrafik om du betalt med Swish eller mot faktura i fordonet, eftersom du inte får ett kvitto rekommenderar vi dig i stället att betala med betalkort eller köpa din biljett i appen.

Du kan köpa biljett för hela resan även om endast en del av resan görs med Närtrafiken. I appen finns din biljett i menyn “Biljetter”.

Flexbiljett, 30-dagarsbiljett, 365-dagarsbiljett och Sommarbiljett är giltiga i Närtrafiken. Skolbiljetten är inte giltig i Närtrafiken. Kom ihåg att visa inspektionskvitto, om biljetten finns på ditt resekort.

Bälteskudde, husdjur, rullstol och bagage

I fordonen finns en bälteskudde, men inte babyskydd.

Ledarhund, service- och signalhund får du ta med kostnadsfritt. Hunden ska transporteras på golvet alternativt i bagageutrymmet.

Mindre sällskapsdjur ska alltid transporteras i bur, korg eller låda och större husdjur transporteras på golvet eller i bagageutrymmet. Du betalar en avgift motsvarande en vuxen resenär. Tänk på att beställa resan minst 24 timmar före önskad avresa.

Närtrafiken är tillgänglighetsanpassad för dig som är rullstolsburen och har manuell eller elrullstol. Ange om du reser med rullstol när du gör din beställning.

Cyklar, tre- eller fyrhjuliga elrullstolar, elmopeder eller el-scootrar får inte plats i våra fordon. Och du, ta inte med dig mer än normalt handbagage.

Förseningsersättning

För resor med Närtrafik är du garanterad att den överenskomna ankomsttiden har en felmarginal på upp till tio minuter. Därefter återbetalas egenavgiften.

Undantaget är resor där det inte finns någon avtalad ankomsttid.

Beställ resa

Du beställer din resa hos oss på telefonnummer 0455-165 00.

Se aktuella öppettider och kontaktuppgifter till vår kundtjänst.

Beställ din resa så tidigt som möjligt, vi försöker tillgodose ditt önskemål men den avtalade tiden kan komma att läggas senare eller tidigare. Samåkning kan förekomma vilken kan göra restiden lite längre, säg därför till vid bokningstillfälle om du har en tid att passa. Om resan görs med sällskapsdjur ska resan beställas minst 24 timmar före önskad avresa. Du kan beställa resan upp till 2 veckor i förväg.

Vid avbokning ska du ringa oss snarast möjligt, dock senast tre timmar före den avtalade tiden. Det ger någon annan möjlighet till att resa.