Var god acceptera Marknadsföring-cookies för att använda Google Translate.
Laddar Google Translate...
Något gick fel, testa att ladda om sidan.
En kille blippar sitt resekort ombord på bussen.

Det här innebär förslaget om ”blippa” i busstrafiken

En kille blippar sitt resekort ombord på bussen.
Senast uppdaterad: 2024-03-14 klockan 12.19

Blekingetrafiken vill införa ”blippa” för att göra det enklare att köpa biljett ombord på bussen. Samtidigt föreslås en zonförändring som innebär att varje kommun blir 1 zon.

Enklare att köpa biljett ombord på bussen

Idag behöver kunden köpa biljett av föraren ombord på bussen, som i sin tur behöver hantera en process med utskriven biljett och kvitto. Med blippa hanterar kunden biljettköpet via den röda validatorn ombord, vilket kan bidra till snabbare ombordstigning och ökad punktlighet.

– Blippa är ett enkelt och snabbt sätt att köpa biljett. Logiken är precis som när du handlar i affären, du håller upp ditt bankkort mot en validator och köpet genomförs. Finessen är att biljetten kopplas till bankkortet, säger Mona Glans, Trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Blippa är för de kunder som inte vill eller kan betala med Blekingetrafikens app eller resekort. Förslaget innebär att blippa initialt kommer att gälla för en vuxenbiljett, 1 zon.

Blekingetrafikens app är kvar

Blekingetrafiken är tydliga med att appen fortsatt är den primära försäljningskanalen.

– Våra kunder tycker det är enkelt att köpa biljett och vår app är väldigt uppskattad. Det finns inga planer på att lägga ner appen, tvärtom fortsätter vi att utveckla appen för att göra det ännu bättre för kund, säger Rasmus Månsson, Marknad- och försäljningschef på Blekingetrafiken.

Varje kommun blir 1 zon

Idag baseras biljettpriset på att varje kommun i Blekinge är uppdelad i två zoner, en tätortszon och en landsbygdszon. I samband med införandet av blippa föreslår Blekingetrafiken en zonförändring där respektive kommun blir 1 zon.

– Med färre antal zoner i Blekinge blir prismodellen enklare. Det innebär samtidigt att priserna kommer att justeras jämfört med idag. De som idag reser i tätortszonen får ett något högre pris, men ett större geografiskt område att resa i. För de som reser i landsbygdszonen blir resan billigare, säger Rasmus Månsson, Maknad- och försäljningschef.

Prisjusteringen föreslås genomföras i samtliga försäljningskanaler.

Beslut om blippa och zonförändringar ej klart

Beslut om införandet av blippa och zonförändringar är inte taget. Under tisdagen den 6 februari godkändes ärendet i Trafiknämnden. Nästa steg är Regionstyrelsen och därefter är det Regionfullmäktige som fattar beslutet.

– Så snart vi kan kommer vi att informera våra kunder på bästa sätt. Men först måste ett beslut fattas. Därefter tas en plan för systemutvecklingsarbete och lanseringsdatum fram, avslutar Mona Glans, Trafikdirektör på Blekingetrafiken.

Publicerad: 2024-03-14 klockan 12.12