Var god acceptera Marknadsföring-cookies för att använda Google Translate.
Laddar Google Translate...
Något gick fel, testa att ladda om sidan.
Tre män går på en brygga med Aspöfärjan bakom sig.

Såhär kan också en jobbdag börja!

Tre män går på en brygga med Aspöfärjan bakom sig.
Senast uppdaterad: 2024-03-18 klockan 11.26

Buss till jobbet. Tåg från skolan. Båt till mötet. En faktor för att komma fram – men för många är kollektivtrafiken så mycket mer. Här kan du läsa om hur båtpendlarna från Hasslö och tåggänget från Ronneby startar sina dagar.

Buss till jobbet. Tåg från skolan. Båt till mötet. En faktor för att komma fram – men för många är kollektivtrafiken så mycket mer. 

– Jag kan inte tänka mig en bättre start på dagen, säger Magnus Linge som tar båtpendeln mellan Hasslö och Trossö. 

Redan på Hornbryggan möter han upp sina vänner David, Stivie, Thore och Frallan. Väl ombord pratar de om livet, vad som händer runt omkring och hur de påverkas. Om någon av dem inte dyker upp en morgon undrar de andra var han är.

– Man blir som en liten familj som håller koll på varandra, säger Magnus. 

Tåggänget från Ronneby

Kerstin Mannersten är antagligen en av Blekingetrafikens mest lojala resenärer. Sedan 1978 har hon tagit buss eller tåg från Ronneby till arbetsplatsen på Region Blekinge vid Bergåsa. Under åren har hon lärt känna andra pendlare ombord – så pass att de kallar sig tåggänget. Ibland bokar de bord på en restaurang nära Resecentrum och delar en måltid, snackar och har det mysigt.  

– Sist var vi nio stycken. De som har gått i pension och slutat pendla kommer också, det säger väl något!

Regional utveckling

Den sociala hållbarheten är ett viktigt resultat av kollektivtrafiken. Mona Glans är trafikdirektör på Blekingetrafiken:

–  Vi finns till för alla, våra resor är trygga och tillgängliga och bidrar till ett levande Blekinge. Kollektivtrafiken är en viktig pusselbit för den regionala utvecklingen.

– Det är så inspirerande och fint att få höra berättelserna som bekräftar att resan till jobbet gör skillnad. Att vi verkligen är en del av våra resenärers vardag.   

Publicerad: 2022-11-08 klockan 11.31